idéer som blivit verklighet med action

Skidresa till Hestra

Det var vi ungdomarna på Åkerboskolan som ville åka till Hestra och frågade fritidsgården om hjälp. Från början ville vi åka i januari men det var lite grejer som måste göras innan vi hade pengar till bussen så vi fick flytta resan till sportlovet. Det var både bra och dåligt. Det dåliga var att en del hade åkt bort och inte kunde följa med. Det bra var att de som annars kanske inte skulle komma iväg på något kunde få en rolig dag på sportlovet. Vi åkte kl 5 på morgonen och kom hem kl 21 på kvällen. Ledarna hade med grillkorv och frukt som vi fick mitt på dagen. Annars köpte vi mat där.

Vädret kunde ha varit bättre, det var snöblandat regn nästan hela dagen, annars blev allt som vi hoppats. Vi var 37 st som var med på resan, 22 killar och 15 tjejer och vi kan rekommendera alla andra föreningar/fritidsgårdar att gör samma sak.

Vi fick jättebra hjälp från ACTION, det hade inte kunnat gå lättare. Tack!

Fullt ös i kalmar 2015

Valborgsarrangemanget Fullt ös i Kalmar har arrangerats för sjunde året i rad. Arrangemanget är en kultur och idrottsfestival som startade 2009 som ett drogförebyggande arbete på de ”riskkvällar” som fanns i Kalmar då. Just på Valborg var ungdomsfylleriet väldigt stort.

Arrangemanget är ett samarbete mellan olika förvaltningar i Kalmar kommun, föreningar, gymnasieskolor. Fullt Ös äger rum i Kalmar sportcenter, i alla sporthallar och även i simhallen. Det är även aktiviteter utanför under kvällen. I år var det ca 1200 ungdomar som besökte arrangemanget. Detta är en ökning från förra året med ca 400 ungdomar. Vi tror at det kan bero på lite ändrade aktiviteter och upplägg under kvällen. I år blandades föreningsaktiviteter och ”uppblåsta” aktiviteter i de olika hallarna och det föll väldigt bra ut. Vi hade en ungdomsgrupp som hade en ”fritidsgård” i en av de små hallarna, det blev välbesökt. Vi utökade uppvisningsdelen med Drill och nycirkus och även där kunde man prova deras olika aktiviteter.

Lisebergsresa med unf

UNF Kalmar distrikt fick 6000 kr beviljat för att genomföra en Lisebergsresa tillsammans med sina medlemmar. Tanken för resan var att det skulle vara så billigt som möjligt så att alla kunde följa med då vi från UNF ofta ser det är svårt för folk att åka då det blir för dyrt. Därför bestämde vi oss för att stå för resekostnaderna och subventionera åkband och matkuponger för de som åkte med.

Resan blev väldigt lyckad och intresset att följa med var stort. Vi hade fler sökande än vi hade platser till. Detta löste vi med bussbolaget så att alla som ville kunde följa med. Under bussresan genomfördes ett flertalet aktiviteter, däribland en frågesport om alkohol och andra droger, samt att man fick prova på studiecirklar med material från NBV.

Torsskolans avslutning 2014

Mål:
Att skapa den största skolavslutning för högstadiet som Torsås någonsin haft, att kunna erbjuda ett nyktert men ändå helt galet alternativ till att dricka alkohol. Vårt mål var även att bryta traditionen med att bara erbjuda niorna en avslutningsfest genom att bjuda in hela högstadiet, men samtidigt såklart premiera niorna lite extra.
 
När/Var/Hur:
Vi fick låna en lokal på företaget TBS i Torsås. Lokalen är i sig perfekt för precis vadsomhelst, då den tidigare använts för produktion av avgassystem så är den mer än nog utrustad med el, vatten, ventilation och brandskydd samt nödutgångar. Lokalen är på 3000 kvm, så vi hade gott om plats att tänka stort.
 
Vi började rigga avslutningen redan 5 dagar innan det var dags, först satte vi upp en scen samt klädde in ett område på ca 200 kvm som skulle bli niornas VIP-område, dit endast de skulle ha tillgång.Den största ytan ute i lokalen fyllde vi med olika uppblåsbara aktiviteter från Didgeridoo i Kalmar. Längs med väggarna lät vi elevråd och Eldorado ta plats. 
Eldorado hade en Smoothie Challenge, där de fick blanda till goda och framför allt mindre goda smoothies och utmana varann att äta. Ett populärt inslag var surströmming och banan. Vi satte även en kiosk och ett chokladhjul på golvet, båda var gratis såklart och det spelades på hjulet hela kvällen.

Precis utanför lokalen där vi skötte grillningen ställde vi en badtunna som man kunde hoppa i. Det började ganska segt för den men till slut så hittade niorna dit och sen var den full hela kvällen. Klockan 00.00 skickade vi hem ÅK7 och 8 och lät niorna vara ensamma sista stunden, och då slutförde vi även alla de utlottningar vi skrapat ihop. Vi hade bland annat 20 biljetter till Karlskrona Hockey, 12 biljetter till Kalmar FF, Lisebergsresor samt våra finaste vinster som var inskrivningsavgifter och körlektioner på körskolor.

Vi känner oss väldigt nöjda med arrangemanget, och vi har bara fått (väldigt) positiv respons hittills. Vi hade 130+ ungdomar på plats och på ett högstadium med runt 185 elever så är vi ganska nöjda med den siffran. Vi behövde överhuvudtaget inte blåsa någon och hade ingen onykter utanför eller som betedde sig illa, vilket gör att vi känner att vi faktiskt lyckats bryta trenden och har ett bra flyt inför kommande läsår.

torsås open air paintball championship

Fritidsgårdarna I Torsås, UNF och Torsås Paintball arrangerade den 3/5 med hjälp utav pengar från Action ett stort paintballmästerskap. Vi bjöd in Mönsterås, Kalmar och Torsås, men hade även lag ifrån Jönköping och Uppsala. Totalt hade vi 110 spelande och ca 250 besökare utöver det.Vi märkte tidigt att turneringen skulle bli långt mycket större än vad vi tänkt, och i slutändan blev de planerade 20 000 paintballkulorna 42 000 kulor.

Turneringen hade 3 planer med hinder, och lagen delades in i 3 grupper. Varje lag fick sedan spela 5 grundomgångar för att samla poäng till slutspelet. Grundomgångarna tog en aning mer tid än väntat då vapnen behövde laddas om och fyllas på med luft. Det problemet löste vi under dagen då vi fick en extra uppsättning vapen på plats.

Efter gruppspelet spelade 8 lag vidare i kvartsfinal som spelades i bäst av 3, sedan semifinal och final. Slutspelet spelades på större plan, för mer spänning och mer känsla av att det var en stor match. Allt som allt är vi väldigt nöjda med dagen och vi siktar på en ännu större turnering nästa år!

Internationella kvinnodagen i o-hamn

Detta projekt ägde rum den 8 mars 2014 i Folkets Park i Oskarshamn. Det var många engagerade ungdomar som var med och planerade, gjorde framträdanden, var funktionärer och deltog i efterarbetet i projektet. 

Samarbetspartners var: Oskarshamns kommun, ABF, SKB, Attraktiva Oskarshamn, Ungdomsrådet, Stadsmagasinet, Hotell Forum.

Deltagare och besökare:
ca 250 st, 50/50 tjejer killar
15 ungdomar som jobbade aktivt från UNG AKTIV
40 ungdomar uppträdde

Reaktioner:
ALLA var jätte nöjda. Linda Pira gjorde en fet show

Vad kan vi göra bättre till nästa gång? 
Ha en bättre tidsplanering.

islandshästridning

Fem tjejer från fritidsgårdens Zokker i Mörbylånga ville prova på att rida islandshästar. De tog reda på vilka möjligheter som fanns för att ge sig ut och rida, planerade hur det hela skulle gå till och vad det skulle kosta. Sedan sökte de pengar från Action & genomförde projektet. 

Tjejerna var väldigt nöjda med hur det lyckade projektet genomfördes och de hade en toppendag ute på hästryggarna. 
 
Arrangörernas tips:
- Börja med ett litet projekt första gången.
- Ta reda på detaljer kring det ni vill göra och planera aktiviteten väl.

Festifall & musikhjälpen

Projektet gick ut på att genomföra en musikfestival som start på en lokal insamling till SR/SVT/Radiohjälpens Musikhjälpen. Det bokades ett antal lokala akter plus några mer etablerade akter från Stockholm till Festifall. Och under musikhjälpsveckan så hade vi låtönskningar, loppis, pantning, hårklippning, musikquiz och spelningar.

Projektet blev som vi tänkt oss men vi var lite besvikna på publiktillströmningen på Festifall. Men vi blev glatt överraskade för alla som besökte oss under musikhjälpsveckan.

Det var ca 90 % unga i åldern 13-19 som deltog.

Reaktioner:
När det gäller artistbokningar så är det otroligt svårt att pricka rätt med någon som inte kostar så mycket men ändå drar folk. Med facit så i handen kanske vi skulle valt en annan artist!? 

Projektet fick en fantastisk genomslagskraft som innebar TV-sändningar, radiointervjuer och tidningsartiklar.

kung live session

Det har varit styrelseskifte Föreningen KUNG, och som avslutning för de gamla och uppstart för de nya arrangerade de en livesession. I en mansdominerad artistvärld så la de fokus på att boka kvinnliga akter. Det var den etablerade artisten Ida Redig som stod på scenen & två lokala akter kunde supporta. De planerade, bokade, marknadsförde & genomförde hela eventet tillsammans med Sensus och Mejeriet. I publiken var det jämnt fördelat mellan tjejer & killar och nästan bara ungdomar.

 

Arrangörernas tips:
- Börja i god tid med planering!

 

fjällenresa

Blev projektet som ni tänkt er?
Ja, det blev det. Alla jobbade på bra och ställde upp.

Hur många unga var det som deltog? 
17 ungdomar, 6 tjejer och 11 killar.

Vad fick ni för reaktioner från andra på projektet? 
Det var bara positiva reaktioner,
bl.a. från föräldrar och lärare.

Skulle ni göra något annorlunda om ni fick göra om det? 
Det blev en lyckad resa och den blev som vi hade tänkt.

Är det något ni skulle vilja tipsa andra om?
Det är bra att man sätter upp ett tydligt mål
om vi gjorde. Sedan kräver det en bra planering
och framförhållning.

högsby lan

Projektet gick ut på att göra ett LAN i högsby sporthall. På det första mötet gjorde vi en “mindmap” och fyllde på med allt som skulle göras. Efter det fick man ta på sig det som man ville göra t.ex. göra en lista på vad som skulle säljas i kiosken. Alla möten efter det gick mest ut på att kolla så allt blev ordnat och ju närmare eventet vi kom desto mer pratade vi om hur vi praktiskt skulle utföra det t.ex. logistik för att få dit pallar och bordskivor som vi byggde borden av.

Under LAN:et var det lite olika hur mycket man hade att göra. Vi hade delat upp det så att alla satt uppe vid dörren och vaktade och sålde inträde för besökare. Under natten låste vi även dörrarna så man var tvungen att öppna om någon skulle in. Alla hade ett gemensamt ansvar att hålla koll under LAN:et om det t.ex. var någon kabel som inte var riktigt fasttejpad, om någon hade spillt på golvet och självklart se till så att det inte fanns droger eller alkoholpåverkade. Men det märkte man när man gick runt så det kändes aldrig som att man bara arbetade.

Vi var alla unga förutom huvudarrangörerna och några av deras vänner som hjälpte till men nästan alla andra var under 18 år gamla.

Vi var ganska överrens om att allt gick bra men att det behövdes lite mer struktur i arbetet i sporthallen kanske försöka dela ut arbetsuppgifter istället för att alla skulle behöva ta eget initiativ. Det skulle kanske kunna gjort att det hade gått lite snabbare och att ingen hade varit utan saker att göra.

Arrangörernas tips:

Det finns många viktiga saker att tänka på: Se till så att ni har tillräckligt med tid. Försöka ha extra mycket av sånt som silvertejp och kanske reserver på saker.

välgörenhetskväll på mejeriet

Vi började planera projektet i maj och gjorde ett uppehåll över sommaren och fortsatte sedan efter skolstarten. Pengarna gick till att boka artister.

Projektet innehöll lotteri, loppis, försäljning av Världens barn-kaka, ett insamlingsrör och en kväll med lokala artister på lilla scenen en fortsättning av lokala dj:s och artisterna Young Squage och Stockholm Syndrome avslutade en grym kväll med 200 personer på plats!

världsfesten 2013

Är avslutningen på en vecka där Västerviks många språk lyfts fram. Festen innehåller bland annat möjligheter att prova mat från olika kulturer, en utställning om bla romernas historia, dans, musik och en avslutning på kvällen med hiphopparna Ison & Fille.

Det var 550 besökande i alla åldrar och från många olika länder. Sedan var det runt 60 personer som på olika sätt bidrog med mat, utställningar och underhållning.
 
 

dansa mot rasism

En konsert som anordnades av Högsby, Kalmar och Mönsterås ungdomsråd på Sandras i Kalmar. Som grundare till projektet vill vi sprida budskapet om att aktivt motarbeta rasism genom att anordna en konsert i Kalmar eftersom att musik och kultur har en förmåga att sammanföra människor med olika bakgrund.

Syftet med konserten var att både de lokala och etablerade banden ska framföra budskapet om jämlikhet via sin musik.


Blev projektet som ni tänkt er?
Det blev över våra förväntningar då det kom betydligt fler än vi räknat med.

Hur många unga var det som deltog?
Ca 400

Hur många var tjejer respektive killar? 
40 % tjejer, 60 % killar

Reaktioner:
Mycket positivt från politiker, både regionalt och nationellt. Ungdomarna som var där under kväll uppskattade upplägget av en schysst nykter kväll med buss hem Det är många som har visat uppskattning både innan och efter projektet. Alla lokala band ställde upp gratis för de tyckte att kvällen hade ett bra budskap.