är du redo för ditt livs äventyr?

EUROPEISKA SOLIDARITETSKÅREN (ESC)

Vill du bo i ett annat land, lära dig ett nytt språk och samtidigt skaffa erfarenhet som du kan ha nytta av hela livet? Då är europeisk volontärtjänst något för dig!

Vad är volontärtjänst?
Den europeiska solidaritetskåren är ett nytt EU-initiativ som skapar möjligheter för unga att jobba som volontärer eller arbeta med projekt i hemlandet eller utomlands som gynnar samhället och människor i Europa.

Alla som går med i kåren måste lova att arbeta efter dess mål och principer.

Du kan anmäla dig till den europeiska solidaritetskåren när du är 17 år, men du måste ha fyllt 18 för att få börja i ett projekt. Du får delta i kåren tills du är 30.
När du har anmält ditt intresse kan du komma att bjudas in till olika projekt. Det kan handla om att förebygga naturkatastrofer eller bygga upp förstörda områden, hjälpa till i mottagningscentrum för asylsökande eller arbeta med olika sociala frågor i ditt lokalsamhälle.
Projekten kan pågå i mellan två och tolv månader, för det mesta i ett EU-land.

Volontärtjänsten är en alternativ utbildningserfarenhet som ger dig chansen att utveckla din kulturella kompetens samtidigt som du gör en konkret insats i ett annat land. Du får resa (upp till en viss kostnad), mat, logi och fickpengar när du åker.

Hur funkar det?
Det bygger på ett samarbete mellan tre parter. Först är det du som väljer att bli volontär. Den andra parten är en godkänd supporting organisation, som vi här på Kumulus är. Det är vi som har ansvar för att hjälpa dig att komma iväg dit du vill åka och som hjälper dig när du kommer hem igen. Den tredje parten är den organisation ute i Europa som tar emot dig, ordnar boende, arbete och språkundervisning på plats, det vill säga en hosting organization.

Vad kan jag jobba med?
Det finns projekt inom en rad olika områden. Du kan volontärarbeta med hemlösa, barn och gamla, vara med och restaurera gamla hus, rensa floder, syssla med teater, dans, konst eller film. Du kan se vilka projekt som finns runt om i Europa genom att registrera och söka i databasen PASS, hur du registerar dig och annan bra information hittar du i länken här: https://europa.eu/youth/solidarity_sv.

Tycker du att det här låter som något för dig?
Ring, mejla eller kom förbi oss. Vi är peppade på att hjälpa dig!

loading...

vill du veta mer?

Kontakta kanslichef 
johanna@kumulus.se
eller ring 072 - 531 33 55