att ta emot en volontär

vill du hjälpa unga och samtidigt få värdefull internationell erfarenhet
direkt in i din organisation? så bra, då har du hittat rätt.

Varför är volontärtjänst så viktigt?
Att våga ta steget ut i en internationell miljö är både utvecklande och givande. Som hosting organization ger man en ung person möjlighet att växa, att skapa en alternativ utbildningsmöjlighet samt bidra till solidaritet i hosting organization och i samhället där man har sin volontärtjänst. Personen får en interkulturell upplevelse och en värdefull merit som utgår från hans eller hennes förutsättningar som sedan blir till erfarenhet att dra nytta av i resten av livet. Den här erfarenheten får hosting organization tillbaka genom att ha en person från ett annat land i sin verksamhet.

Vad innebär det att vara en hosting organization?
Projekten ska fylla en kortare arbetsvecka (35-38 timmar) vilket inkluderar språkundervisning och kan beröra en rad områden och ha olika målgrupper.

Som hosting organization har du också ansvar för personen på plats när det gäller bostad, mat, lokala resor, fickpengar, språkutbildning och handledning. Här kan Kumulus fylla en samordnande funktion.

Vilka kan ta emot volontärer?
Kommunala verksamheter, organisationer, föreningar, församlingar och andra sammanslutningar av ideell karaktär kan både skicka och ta emot volontärer från andra länder.

I Kalmar län finns det ett flertal olika hosting organizations som exempelvis fritidsgårdar, musik/kulturhus, äldreomsorg, sport- och idrottsklubbar samt kommunala verksamheter som återvinningscentraler och liknande. 

Vilka kan inte ta emot volontärer?
Företag och privatpersoner kan inte ta emot eller skicka volontärer.

Men.. hur gör man nu då?

Vi på Kumulus samarbetar med MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det är till dem man skickar sin ansökan och det är också de som beslutar om godkännande och bidrag för Europeiska solidaritetskåren. Vi på Kumulus kan sedan fylla en samordnande funktion för att ert volontärsarbete ska bli så smidigt som möjligt.

På MUCF hemsida hittar du mer information om vad det innebär att vara en sändande organisation. 

Psst!
Vill du ha stöd & råd när du skriver din ansökan eller diskutera volontärtjänst med någon som kan? Kontakta vår kanslichef Johanna Levin.
johanna@kumulus.se
072 - 531 33 55