hej. vi är volontärer. nyfikna på vad vi gör?

emina i bosnien hercegovina

Mitt namn är Emina Jakupovic. Jag föddes 1992 i staden Sanski Most i Bosnien. Kriget bröt ut när jag bara var några månader gammal, så jag och min familj flydde till Sverige.

Nu bor vi i Torsås. Efter mina 3 år på gymnasiet, Entreprenörsprogrammet på John Bauergymnasiet, valde jag att bli volontär genom European volontery service. Jag ville få uppleva hur det är att bo i staden jag föddes i. Hur hade mitt liv sett ut om jag inte flyttat till Sverige med min familj? Lära mig mer om Bosnisk kultur m.m. Men mitt störta mål var att få jobba med fredsbyggande i mitt hemland.

Och jag hittade den perfekta organisationen att få jobba för, CIM - Center for peacebuildning. CIM är en icke-statlig organisation som ligger i Sanski Most, Bosnien och Hercegovina. Organisationen vill återskapa förtroendet och främja försoning mellan folket i Bosnien; kroater, serber och bosnier samt stödja fredsprocesser i andra länder som har drabbats av våldsamma konflikter.

CIM erbjuder en säker plats i en mycket segregerat samhälle för en konstruktivt etnisk och religiös dialog. Verksamheten främjar mänskliga rättigheter, stöd mellan kulturellt utbyte, och utrustar individer med praktiska färdigheter genom olika workshops genom att lära ut hur man ska svara kreativt mot våldsamma situationer. De erbjuds också utbildning inom främmande språk och ger psykosocialt stöd till traumatiserade människor och personer med PTSD eller andra störningar som orsakats av våld.

Mitt jobb är att organisera event, marknadsföra Center for Peacebuildning, lära ut språk och hålla i workshops.

volontärernas egna bloggar

maja i spanien

Den 7 maj åkte Maja Ideström till spanska La Coruña för att jobba med funktionshindrade barn och marknadsföring av EVS för spanska ungdomar. Maja skickade en hälsning till oss på Kumulus efter att hon varit iväg i lite mer än en månad.

"Idag, 11 Juni, är det exakt fem veckor sen jag kom hit och den tiden har gått så fort! Jag har fått vara med om mycket, träffat många nya människor och fått använda mig av språket en hel del. Men fem veckor känns som att det är en lång tid, dock inte i jämförelse med att jag har ca 8 månader kvar här. Jag är glad att jag fortfarande har så mycket tid kvar, för om det kommer vara så bra som det vart så har jag mer än gärna lång tid kvar, mer tid till att uppleva saker, mer tid till att träffa nya människor, få nya jobberfarenheter och lära sig ett nytt språk!

Jag trivs bra med jobbet, två dagar i veckan är jag och hjälper till i en målar-/konstverkstad för barn, vissa barn med ett funktionshinder. Det är både väldigt lärorikt och roligt att få jobba med barn med funktionshinder men också med barn och skapande. Barnen är allt från 4 år upp till 14-15. Kvinnan som driver det hela är väldigt inspirerande och driver många projekt, tex så ska barnen få ställa ut sina tavlor på en utställning nu i veckan :) Tre dagar är jag på min mottagande organisations kontor och hjälper till med administrativt arbete som handlar om både EVS, för de spanska unga människor som vill iväg, och annat administrativt som rör de människor med ett funktionshinder som organisationen hjälper att komma ut i arbetslivet genom ett speciellt utformat program. På onsdag, 13 Juni, ska jag hjälpa till på ett informationsmöte om EVS och jag ska presentera mig kort och berätta om mina första intryck och tankar om EVS, eller SVE som det kallas här (Servicio Voluntariado Europeo). Och allt ska ske på spanska såklart, roligt men lite knepigt!

Kramar och varma hälsningar från Maja"